Üye Girişi
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

TP4056 Lityum Pil Şarj Devresi

15-03-2022 17:17
TP4056 Lityum Pil Şarj Devresi

Bu modül, sabit akım/sabit voltaj (CC/CV) şarj yöntemini kullanarak şarj edilebilir lityum pilleri şarj etmek için yapılmıştır. Modül, bir lityum pili güvenli bir şekilde şarj etmenin yanı sıra, lityum pillerin gerektirdiği gerekli korumayı da sağlar. Bu modülün sağladığı koruma özellikleriyle ilgili olarak aşağıya bakın.

Koruma Özellikleri

Bu modül, TP4056 / TC4056 Li-Ion şarj kontrolör IC'sini ve ayrı bir koruma IC'sini kullanır. Piyasada TP4056 / TC4056'yı kullanan ancak lityum pillerle gerekli korumayı sağlamak için herhangi bir koruma devresi veya IC'si olmayan başka modül türleri de vardır. Bu modül, birlikte aşağıdaki koruma özelliklerini sağlayan TP4056 / TC4056 ve DW01A Li-Ion pil koruma IC'sini kullanır:

  • Bağlı bir lityum pilin sabit akımı ile sabit voltaj şarjını yönetin
  • Aşırı deşarj koruması - pilinizin 2,4V'nin altında boşalmasını önler, piliniz için sağlıklı bir minimum voltaj seviyesi
      Bağlı bir akü 2,4V'nin altında boşalırsa, modül akü voltajı 3,0V'nin üzerine (aşırı deşarj serbest bırakma voltajı) yeniden şarj olana kadar aküden çıkış gücünü kesecektir, bu da o zaman modül tekrar deşarja izin verecektir. aküden bağlı bir yüke güç. Modül, aşırı deşarj durumu sırasında pilden çıkış gücünü kesse de, yine de deşarj kontrol MOSFET'inin (FS8205A Çift MOSFET) parazit diyotu aracılığıyla pilin şarj olmasına izin verir.
  • Aşırı şarj koruması - modül, pilinizi 4.2V'a kadar güvenle şarj eder
  • Aşırı akım ve kısa devre koruması - deşarj hızı 3A'yı aşarsa veya bir kısa devre durumu meydana gelirse modül pilden çıkışı kesecektir
  • Yumuşak başlatma koruması, ani akımı sınırlar
  • Yavaş şarj (akü yenileme) - bağlı akünün voltaj seviyesi 2,9 V'tan düşükse, modül akü voltajı 2,9 V'a ulaşana kadar 130 mA'lık bir damlama şarj akımı kullanır, bu noktada şarj akımı doğrusal olarak artırılır. yapılandırılmış şarj akımı.
  • Kırmızı ve Mavi LED göstergeler (Kırmızı şarj işleminin devam ettiğini, Mavi şarj işleminin bittiğini gösterir.)
  • Giriş Voltajı: 4.5V - 5.5 V
  • Değiştirilebilir akım değeri: 1.2A - 0.13 A
  • Çıkış gerilimi: 2.9V - 4.2V (Pilin voltaj durumuna göre entegre tarafından akım ve voltaj ayarlanır)
  • Çıkış geriliminde %1,5 hassasiyet

Bir USB kablosundan (USB Micro veya USB C) veya + ve - bağlantılarından şarj için çalıştırılabilir, aşağıdaki Güç Kaynağı Seçenekleri Şemasına bakın. Şarj cihazının bağlı bir pili doğru şekilde şarj etmesi için güç kaynağının en az 1A sağlayabilmesi gerekir. Çoğu modern telefon/USB şarj cihazı 1A veya daha fazlasını sağlayabilir; doğrulamak için telefon şarj cihazınızdaki etikete bakın. Bir USB kablosu kullanıyorsanız, en az 1A taşıyacak şekilde yapıldığından emin olun.

 

TP4056 Korumalı 1A LiPo Pil Şarj Devresi üzerinde bulunan TP4056 lineer şarj entegresi ile 4.2V - 3.6V arası çalışan 1S pilleri şarj etmek için tasarlanmıştır. Kart hem lipo hem de li ion pilleri şarj etmek için kullanılabilir. Çıkış hassasiyeti %1.5 olan bu modülü isterseniz Micro USB girişi ya da üzerinde bulunan (IN+, IN-) giriş pinleri ile 4.5V - 5.5V aralığındaki gerilimlerden besleyebilirsiniz. 


Şarj akımı, Rprog direnci ile harici olarak yapılandırılabilir (R3, aşağıdaki şemaya bakın). Farklı şarj akımlarını yapılandırmak için hangi direnç değerlerinin kullanılacağına ilişkin bir tablo ve denklem içerir.

 

 


Modül, bir aküye her bağlandığında çok az miktarda akım (mikro amperde) kullanır. Pili uzun süre bağlı bırakmak iyidir, ancak pili dört ay içinde şarj etmemeyi planlıyorsanız, modülü pilden ayırmanızı öneririz.

İki lityum pil hücresini, tek tek hücrelerin toplam kapasitesinin iki katı olan eşdeğer bir tek hücreli pil oluşturmak için paralel olarak bağlayabilirsiniz, ancak bu modüle aynı anda ikiden fazla hücrenin bağlanmasını önermiyoruz. Aşağıdaki İki Paralel Hücre Bağlantı şemasına bakın. Bu tür bir konfigürasyonu ayarlarken dikkatli olunmalıdır.

 

 

ÖZELLIKLER:

Şarj kontrol cihazı TP4056 / TC4056
koruma entegresi DW01A
Şarj/Deşarj Kontrolü MOSFET FS8205A
Şarj Yöntemi Sabit Akım/Sabit Voltaj (CC/CV)
Giriş Besleme Gerilimi 4,5~6,0V
Sabit Şarj Akımı 1 A
Rprog direnci ile yapılandırılabilir (R3, şemalara ve TP4056 / TC4056 veri sayfasına bakın)
Şarj Tamamlandı (Float) Gerilimi 4,2 V ±%1,5
Aşırı Şarj Koruması
Aşırı Yük Algılama Gerilimi 4,3 V ±50 mV
Aşırı Yük Serbest Bırakma Gerilimi 4,1 V ± 50 mV
Aşırı Deşarj Koruması
Aşırı Deşarj Algılama Gerilimi 2,4 V ±100 mV
Aşırı Deşarj Serbest Bırakma Gerilimi 3,0 V ±100 mV
Aşırı Akım Koruması
Aşırı Akım Koruma Eşiği 3 A
Aşırı Akım Kesme Gecikmesi 10~20 ms
Kısa Devre Kesme Gecikmesi 5~50 µs
Azaltma Şarjı (Pil Yenileme)
Damlama Şarj Eşik Gerilimi 2,9 V ± 0,1 V
Damlama Şarj Akımı 130 mA ±10 mA
Boyutlar
Uzunluk 28 mm (~1.103")
Çap 17 mm (~0.669")
Ağırlık 1,6 gr (0,057 oz)
GÖSTERGE LED'LERI VE YAPILANDIRMA DIRENCI
Şarj Modülünün LED'leri ve Yapılandırma Direnci
GÜÇ KAYNAĞI SEÇENEKLERI


Şarj Modülü Güç Kaynağı Seçenekleri
TEK HÜCRE BAĞLANTISI


Şarj Modülü Tek Hücre Bağlantısı
ÖNLEM NOTLARI:

Not 1: İki hücreyi paralel bağlarken dikkatli olunmalıdır. Her iki hücre de aynı voltaj seviyesinde olmalıdır, aksi takdirde bir hücrenin diğer hücreden daha düşük bir voltajı varsa, daha yüksek voltajlı hücre, iki hücreyi aynı voltaja getirmek için düşük voltajlı hücreye boşalır ve sonunda dengelenir. ancak iki hücrenin voltajları yeterince farklıysa, her iki hücreden geçen akım, hücrelerin aşırı ısınmasına veya daha da kötüleşmesine neden olacak kadar yüksek olabilir.

Bu şarj modülüne bağlı iki paralel hücreyi şarj ederken, her hücreden geçen şarj akımı, şarj modülünden gelen toplam şarj akımının yarısı olacaktır, yani her bir hücrenin eşdeğer voltaj seviyelerine sahip olması durumunda.
 

 
 
Ürünü satın almak için linke tıklayabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.